Rak galandféreg, Galandférgek – Wikipédia

Rak galandféreg - A Magyarországon előforduló féregfertőzések

rak galandféreg

Bélférgek, bélférgesség Rak galandféreg Meghalt egy beteg, mert rákos lett a benne élő féreg Origo Az esetet leíró tanulmány — mely a New England Journal of Medicine című szaklapban jelent meg - az első, amely arról számol be, hogy egy gazdaszervezet a benne élő parazita rákjától lett beteg.

A páciens HIV-fertőzött volt, így immunrendszere is gyengébben működött. A kutatók szerint nagyon valószínű, hogy állapota hozzájárult ahhoz, hogy a parazita rákos megbetegedést kapjon. Bár az említett esetet most dokumentálták először, valószínűleg nem annyira ritka — világszerte milliókat érint a HIV és a galandféreg fertőzés, így számos, a mostanihoz hasonló megbetegedés maradhat rak galandféreg.

rak galandféreg

Tíz évvel korábban diagnosztizáltak nála HIV-et, gyógyszereit azonban nem szedte. A CT-vizsgálat daganatokat állapított meg a tüdőben és a nyirokcsomókban, de a tumorokból vett szövetminta bizarr eredményeket hozott: a sejtek mikroszkópos vizsgálata megállapította, hogy csakugyan rak galandféreg sejtekről van szó, amelyekviszont nem emberiek szer kisebbek, mint az emberi rákos sejtek.

rak galandféreg

Első pillantásra az eredmény meglepő volt, mert a sejtek nem emlékeztettek egy galandféreg sejtjeire, a további vizsgálatok azonban egyértelműen megerősítették a parazita eredetet. Akadálytalanul növekedhetett a féreg Rak galandféreg kutatók elmélete szerint a HIV-fertőzöttség miatt az immunrendszer nem reagált a betolakodóra, így az akadálytalanul növekedhetett. A galandféreg sejtjeiben végül mutációk alakultak ki, amitől azok rákosak lettek.

rak galandféreg

Sajnos a történet szomorú véget ért: 72 órával a diagnózis felállítása után a beteg meghalt. Ha rak galandféreg kutatók rak galandféreg is hasonló eseteket, egyelőre nem világos milyen terápiát lehetne sikerrel alkalmazni. A galandféreg fertőzést kezelő gyógyszerek biztos, hogy nem lennének hatásosak a parazitától származó rákos sejtek ellen, rak galandféreg emberi daganatsejtek ellen alkalmazott terápia azonban működhet.

rak galandféreg

További a témáról