Parazita rezisztencia, Parazita ellenes protokoll

Blog Parazita ellenes protokoll Lovak endoparazitái központi szerepet játszanak egészségükben.

parazita rezisztencia

A 7 legfontosabb endoparazita lovakban: a kis-fonalférgek Cyathostomanagy-fonalférgek Strongylusorsóférgek Parascarisgalandférgek Anoplocephalagyomorférgek Gasterophilustüdőférgek Dictyocaulus és a hegyesfarkú féreg Oxyuris.

Általánosságban elmondható, hogy a paraziták ellenállóvá váltak parazita rezisztencia évtizedek során az alkalmazott készítmények egy részével szemben. Ezt szelekciós nyomásnak nevezzük.

parazita rezisztencia

Tehát ha a lovainkat kezeljük egy készítménnyel, akkor azok a paraziták maradnak életben és szaporodnak tovább, amik egy adott szerre nem érzékenyek. A világ vezető parazitológiai kutatói mind egyetértenek abban, hogy az elmúlt évtizedek felelőtlen antihelmintikus kezelései is jelentősen hozzájárultak a jelenleg kialakult helyzethez: pontosabban a rezisztencia elterjedéséhez.

Parazita rezisztencia

A legfontosabb okok, amik a rezisztencia kialakulását fokozzák: a túlzott kezelés, az alacsony dózis, a különböző szerek váltokozó adagolása, a nem megfelelő tartástechnológiai körülmények pl. A 3 nagy hatóanyagcsoport mindegyikében fokozott rezisztencia van kialakulóban és ez parazita rezisztencia az orsóférgek Parascaris és a kis fonálférgek Strongylida körében tapasztalható.

parazita rezisztencia

Habár jelenleg folynak kutatások az elérhető készítmények kombinált adagolását illetően, nem igazán parazita kezelés rossz a horizonton új típusú szerek, ezért a jelenlegiekkel kell bölcsen bánni. Fontos elkülöníteni az állományszintű kezelést és az egyedi kezelést.

parazita rezisztencia

Függetlenül ettől, parazita rezisztencia legalább évente alkalommal egy komplett bélsár parazitológiai vizsgálatot végezni és ha a lónál problémát észlelünk, akkor bélsár pete redukciós vizsgálatot is végezni FERCT. Emellett már elérhető egy szerológiai vizsgálat is a galandféreg fertőzöttség felmérésére. Fontos azt is észben tartani, hogy a parazita fertőzöttség a lovak általános állapotára, egészségére, takarmány hasznosítására és teljesítményére is hatással van, ezért mindenképpen konzultájon állatorvosainkkal egy szakszerű és parazita rezisztencia, lovára szabott antihelmintikus protokoll összeállítása céljából.

parazita rezisztencia

További a témáról