Trichogramma parazita, 2019 I'M BAHHK...... Trichogramma Wasp Card's !!!! a paraziták hasi fájdalmat okozhatnak

Mit tudnak a Trichogramma petefürkészek? - Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Control biológico del pulgón - Aphidius colemani

Tájékoztató a kukorica károsítók elleni biológiai védekezés tapasztalatairól null Tájékoztató a kukorica károsítók elleni biológiai védekezés tapasztalatairól Tájékoztató a kukorica károsítók elleni biológiai védekezés tapasztalatairól A kukorica és az őszi búza egyik fontos betegsége a fuzáriózis.

A kórokozó nemcsak terméscsökkenést okoz, hanem mikotoxin termeléssel humán- és állategészségügyi kockázatot jelent.

Ideje felállítani a kukoricamoly csapdákat!

A védekezésben fontos szerepe van a jó ellenállósággal rendelkező fajtáknak, ezért az állami fajtaelismerés során a fajták kórokozóval szembeni fogékonysága is értékelésre kerül.

A kórokozó a rovarrágott csöveken másodlagos fertőzöttségként trichogramma parazita meg 1. Annak érdekében, hogy megbízható fogékonysági adatok álljanak rendelkezésre a fajtajelöltekről, a rovarok ellen hatékony védelmet kell biztosítani a fajtakísérletekben. Ez a károsítók természetes ellenségeit alkalmazza azok visszaszorítására, elpusztítására.

A készítmény a Trichogramma pintoi és Trichogramma evanescens fürkészdarázs által parazitált mezei gabonamoly petéket tartalmazza. A kifejlődött tojásparazita fürkészek a kapszulákból az arra kialakított nyíláson keresztül repülnek ki.

This is the second tab

A fürkészek kirepülés után trichogramma parazita kártevő lepkék tojásait keresik, és azok burkát átfúrva saját tojásaikat helyezik el benne. Az ott kikelő lárvák felélik a kártevő tojásait, amivel megakadályozzák a kártevő lárva kikelését, ezáltal a kártételt, vagyis a rágást.

A polisztirol kapszulákat a kukorica kártevő lepkék rajzásának idején kell kihelyezni.

étrend felnőttek parazitáinak kezelésére paraziták miért

A röjtökmuzsaji kukorica kísérletnek az az érdekessége, hogy több mint 60 éves monokultúra, tehát egymás után minden évben kukorica kísérlet került beállításra az elmúlt több mint 60 évben. Ezért nem csak a trichogramma parazita kívánt kórokozóknak, hanem a kártevők szempontjából is nagyobb nyomásnak van kitéve ez a terület.

Emiatt emelt darabszámban, db kapszula került kihelyezésre az 1 ha-os kísérletben. Mindkét kártevő lepkének több nemzedéke van, így nemzedékenként 2 kihelyezés történt.

Hírek, cikkek

A kapszulák párosával, papírakasztók segítségével kerültek ki a növényekre 4. A kihelyezés időzítésének pontos meghatározásához Csalomon csapdák kerültek beszerzésre a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke rajzásának megfigyelésére 5.

  • Mi a spicula az ürömféregben
  • A trichogramma parazita. Sodrómolyok ellensége: a fürkészek
  • Ideg szalagféreg

A csapda fogási adatainak alapján meg lehet határozni a tömeges rajzást, ami után pár nappal várható a tömeges peterakás. Úgy kell időzíteni, hogy a kapszulákból kirepülő fürkészdarazsak megtalálják a tömegesen lerakott petéket. A rovarölőszeres kezelések időzítése is hasonlóan, rajzásmegfigyelés alapján történik.

Mit tudnak a Trichogramma petefürkészek?

A növényvédőszer kijuttatása akkor hatékony, ha az paraziták a testben és eltávolításuk tömeges peterakás előtt történik, hogy a kikelő, még a növény felszínén tartózkodó lárvákat elérhesse a hatóanyag.

Az integrált növényvédelem egyik alapelve az előrejelzésre alapozott okszerű növényvédelem, amihez fontos, hogy a kártevők az ország különböző pontjain történő rajzásáról megfelelő minőségű adat álljon rendelkezésre. A növényvédőszeres kezelések hatékonyságának megfelelő időzítéssel történő növelése érdekében ezért trichogramma parazita Röjtökmuzsaj mellett Székkutason és Szarvason is csapdák trichogramma parazita kihelyezésre. A röjtökmuzsaji kísérletben már az első nemzedékre jellemző kártételt sem volt észlelhető, ellenben más kísérleti állomásokkal, ahol egyébként juttattak ki rovarölőszert.

hogyan lehet eltávolítani a férgeket szabake ben férgek a bőr alatt egy álomban miért

A fuzáriumos fertőzés felvételezése során pedig a kifosztott csöveket megvizsgálva sem volt tapaszhalható az előző évekhez hasonló nagymértékű rágás. Így egészséges, rágásmentes csövek alapján határozható meg a fajtajelöltek fuzáriummal szembeni ellenállósága.

Ismert jelenség a természetben, hogy ha egy faj, számára idegen helyre kerül, ahol meg tud telepedni, akkor kis idő múlva követik őt a természetes ellenségei is.

csalánkiütés parazitákkal paraziták a belekben azt mutatták

A parlagfű már hosszú évtizedek óta megtelepedett Európában, azonban a természetes ellenségei eddig nem bukkantak fel. Trichogramma parazita világon sok kutatás folyt már és jelenleg is sokakat foglalkoztat a parlagfű elleni biológiai védekezés témaköre.

A trichogramma parazita

A tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek egy bogár, a parlagfű olajosbogár Ophraella communa tűnik a parlagfű elleni védekezésben. Ez a faj Észak-Amerikából származik és már Európában is megjelent, stabil populációja Észak-Olaszországban, Milánó környékén alakult ki.

A rendelkezésre álló szerforgalmi adatok alapján hazánk is felvázolta a kimutatható tendenciákat és meghatározta trichogramma parazita jelenlegi prioritásokat.

További a témáról