Puhatestű férgek

Puhatestűek (Mollusca) | A biológia alapjai tanító- és óvóképzős hallgatók számára

A puhatestűek törzse Eszköztár: Az állatvilág fejlődésében jelentős előrelépés volt a testet kívülről borító, szilárd váz megjelenése.

6.6. Puhatestűek (Mollusca)

A vízben élő ősi puhatestűek külső meszes váza puhatestű férgek védelmet nyújtott a ragadozókkal és a víz fizikai hatásaival szemben. A meszes váznak köszönhetően a puhatestű állatok meglehetősen gyorsan elterjedtek, és napjainkban is sok fajuk él a vizekben és a szárazföldön. Képviselőiket több osztályba soroljuk, ezek közül legismertebbek a csigák, a kagylók és a fejlábúak.

A puhatestűek a fajszámot tekintve az előkelő második helyet foglalja el az állatvilágban. A csoportba mintegy ezer ma is élő faj tartozik. A puhatestűek bőrizomtömlővel mozognak.

Testük általában három tájékra, a fejre, puhatestű férgek lábra és a zsigerzacskóra tagolódik. Ez utóbbi a belső szerveket foglalja magában. A külső meszes váz anyagát a hátoldalról eredő bőrredő, a köpeny termeli. A testfal és a köpeny közötti üregben található az erekkel sűrűn behálózott puhatestű férgek, a kopoltyú vagy a tüdő.

Csigák osztálya A csigák osztályába szárazföldi, édesvízi és tengeri fajok egyaránt puhatestű férgek. Testüket többnyire külső meszes váz, a csigaház védi, amely a zsigerzacskóval együtt rendszerint felcsavarodik. Növényevő vagy ragadozó állatok.

Táplálékukat a szájüregükben található, apró kitinlemezkékből álló reszelővel morzsolják szét.

Légzőszervük kopoltyú vagy tüdő. Meztelen csigák A puhatestű férgek csigákcsökevényes házú, falánk növényevők. Bőrizomtömlővel mozognak, tüdővel l élegeznek. Fejükön két pár tapogató látható. Elszaporodvatetemes károkat okozhatnak a veteményesekben.

toxoplazmózis és férgek

Éti csiga Az éti csiga az egyik leggyakoribb csigafaj hazánkban. Puhatestű férgek, szájnyílásában a táplálék szétmorzsolására puhatestű férgek szájszerv, reszelő található.

Fején2 pár visszahúzható tapogató van. A nagyobbik pár végén ülnek a szemek. A kisebbik pár szagló- és tapintószerv.

Az éti csiga házaspirálisan felcsavarodott. Veszély, hideg vagy szárazság esetén egy erős izom segítségével a ház alsó, kiszélesedő kanyarulatába húzódik vissza az állat. Kedvezőtlen körülmények között vékony mészlemezzel le is zárja puhatestű férgek nyílását. Kagylók osztálya A kagylók osztályába édesvízi vagy tengeri a parazita kezelés jelei tartoznak.

Testüket két teknőből álló ka gylóhéj védi. Planktonnal, szerves törmelékekkel táplálkoznak. Izmos lábukkal tapadnak az aljzathoz, csak lassú helyváltoztatásra képesek. Táplálékukat a szájnyílásuk körül található csillók segítségével szűrik ki a vízből. Fejük nincs, kopoltyúval lélegeznek.

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

A kagylók gyöngyképzése A kagylók köpenyében található mirigyek hozzák létre a kagylóhéjat, amelynek belső rétege fényes, sima felületű gyöngyházréteg. Ha a kagylók köpenye és héja közé valamilyen idegen test, például homokszem kerül, a köpeny mindig újabb és újabb gyöngyházréteget képez köréje.

helminták a szem jeleiben

A szemc séből évek alatt gyöngy képződik. A legszebb és legértékesebb gyöngyöket a gyöngykagylók alakítják ki.

Puhatestűek törzse

Ez a természetes igazgyöngy. Fejlábúak osztálya A fejlábúak osztályának tagjai tengeri ragadozók. Zsákmányukat tapadókorongos karjaikkal ragadják meg.

bélparazita tisztítása

Látásuk fejlett, a gerincesekére emlékeztető felépítésű, úgynevezett hólyagszemük van. Fajaik többségének nincs külső meszes váza, a héjnak rendszerint csak a csökevénye található meg a bőr alatt.

Puhatestűek törzse 5 perc olvasás Az ősi laposférgekből származnak. Testük szelvényezetlen, többségük testét meszes ház vagy héjképződmény veszi körül. Származásukat néhány ma is élő típusuk is igazolja.

A fejlábúak közé tartoznak a polipok és a tintahalak. Mozgókép Nyolckarú polip Csigaházas polipok A csigaházas polipok a fejlábúak közé tartoznak.

Testüketkamrákra tagolódó meszes váz védi.

Puhatestűek

A pol ip a ház puhatestű férgek kamrájában tartózkodik. A többi kamrátgáz tölti ki, amelynek mennyiségétől függően az állat felemelkedik, vagy lesüllyed a vízben. A csigaházas polipok a tengerek mélyebb rétegeiben tartózkodnak. A puhatestűek testfelépítése Meztelen csiga és kerti csiga Éti csiga.

További a témáról