Nyugat-Dunántúl

Nyugat-Dunántúl

 

Hazánk legnyugatibb régiója Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéket foglalja magába, amelynek helyi termékei – a közhiedelemmel ellentétben – nem elsősorban az éves szőlőterméstől függnek. A kiváló borokat előállító szőlészetek és borászatok mellett, a tej és húsiparban is élen jár ez a vidék, így nem véletlenül tartják az ország legfejlettebb régiójának. A jellegzetes felvágottak mellett a malomipar ékességeként a mára fesztivállá dagadó, hagyományos, kanizsai dödölleünnep finomságaira. A térség városainak történelmi hangulatú centrumaiban ropogtathatunk mézzel édesített borkorcsolyákat, valamint az Őrségben termelt tökből és a „fekete aranyaként” emlegetett szelídgesztenyéből készült gasztronómia csodákat is érdemes megkóstolni.

 

Fakad itt bor a lankás lejtőkön, és a soproni kékfrankost rejtő pincék mellett, házi sör is habzik a kocsmákban, amelyekhez csemegének kiváló választás az Mosonmagyaróvár, Pannonhalma vagy illetve a régió híres kézműves sajtjai.

 

A régió modernségét a bioélelmiszerek egyre szélesebb körben való elterjedése is mutatja, és manapság már nemcsak a fertődi Esterházy-kastély és nagycenki Széchenyi-kastély vonzza a turistákat, hanem a vidék kiemelkedő természeti erőforrása, a víz is. A Hévízi-tó és a Balaton északnyugati területéről fakadó ásvány- és gyógyvizekben bárki érezheti a vidék tisztaságát, és természeti kincseinek emberi kéz is formálta eredményeit.

 

Ha helyi árucikkeket vásárolunk, akkor ezek a jól ismert, híres, Nyugat-Dunántúlra jellemző ételek, ízek, termékek fennmaradnak, a környéken élő gazdák és termelők támogatásával a helyi gazdaság erősödik, és a környezetet is kíméljük a túlcsomagolás és a szállítás terheitől. Azaz, ha helyit veszünk, a saját élőhelyünk élhetőbbé tételéért is teszünk.

 

Keresd a nyugat-dunántúlit! Keresd a helyit!
 

Nyugat-Dunántúl
Az ország északnyugati részében elhelyezkedő nyugat-dunántúli régiót három megye – Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala – alkotja, központja Győr.

 

Győr-Moson-Sopron megye

A megye különleges értékei a Pannonhalmi Bencés Főapátság és a Fertő tó, amelyek a világörökségi listán is szerepelnek. A fő turisztikai vonzerőt ezen kívül a számtalan értékes műemlék, Győr és Sopron történelmi hangulatú belvárosa, a kisvárosok és falvak barokk templomai, kastélyai, valamint a nagy hagyományú borkultúra jelentik. Sokan keresik fel a barokk stílus gyöngyszemének tekintett fertődi Esterházy-kastélyt és a magyarság egyik nemzeti zarándokhelyének számító nagycenki Széchenyi-kastélyt. Innen további kirándulás tehető a nagycenki múzeumvasúton. A vidék híres látnivalói közé tartozik még a lébényi román stílusú templom és a fertőrákosi kőfejtő.

 

Vas megye

A megye fő látnivalói Szombathely és Kőszeg hangulatos történelmi városközpontjai, az Alpokalja természeti értékei, a barokk kastélyok, az őrségi falvak máig megőrzött népi építészete, valamint a jáki templom, a román stílusú építészet remekműve. A múzeumok közül megemlíthető a kőszegi Jurisics-vár kiállítása és a pityerszeri skanzen Szalafőn. A természetkedvelők sok ritka növényfajjal találkozhatnak a jeli (Kám), a Chernel-kerti (Kőszeg), a kámoni (Szombathely), a vépi és a szelestei arborétumokban. Az Őrségi Nemzeti Park és az Írottkő Natúrpark hegyvidéki erdei tiszta, jó minőségű levegője a túrázók számára fontos vonzerőt jelent.

 

Zala megye

A megye turizmus szempontjából legfontosabb területe Keszthely és a Balaton 30 kilométeres partszakasza, valamint a Hévízi-tó. A megye fő turisztikai vonzerejét ezenkívül az érintetlen természet, a gyógyfürdők, a romantikus göcseji táj, az élő népművészet és a hagyományos falusi vendéglátás jelentik. A nagy kiterjedésű erdők kiváló túrázási lehetőséget biztosítanak.

 

Forrás: (wikipedia)