Jól parazita

Belső élősködők, amelyek az emberre is veszélyesek lehetnek

Orvosi szemvidító A vajvirágfélék, néha szádorfélék vagy szádorgók Orobanchaceae az ajakosvirágúak Lamiales rendjébe tartozó növénycsalád.

korpa férgekkel

Több génusz korábban a polifiletikusnak bizonyult Scrophulariaceae sensu lato tágabb értelemben vett görvélyfűfélék részét alkotta. Jól megalapozott, monofiletikus családot alkot.

kerekféreg tünetei okozzák

Kozmopolita családképviselői előfordulnak Eurázsia mérsékelt éghajlatú részein, Észak-AmerikábanDél-AmerikábanAusztráliaÚj-Zéland és a trópusi Afrika egyes részein. Az egyetlen, teljesen autotróf nemzetségen Lindbergia kívül a család többi tagja teljes parazita vagy félparazita holo- illetve hemiparazita életmódot folytató egyéves vagy évelő lágyszárú növényilletve cserje. A holo parazita növények pl.

kagyló helminták

OrobancheLathraeaEpifagus klorofillt nem is tartalmaznak, színük így sárgás, barnás, lila vagy fehér is lehet.

A hemiparazita növények a Scrophulariaceae-ből áthelyezve képesek a fotoszintézisrefakultatív vagy obligát paraziták is lehetnek.

megöli a parazitákat az emberi testben

A családon belüli elemzések szerint jól parazita az evolúció során jól parazita a szívógyökér egyszer alakult csak ki, a holoparazitizmusra áttérés egymástól függetlenül, többször is végbement. A nem húsos toktermésben igen apró magvak találhatók, melyeket a szél terjeszt.

haematozoa paraziták

További a témáról