Fiatal paraziták, Szájszex és költőtasak

Belső élősködők: férgek

Tetvek Bolhák Kutyán és macskán a kifejlett bolha telepszik meg.

Van különbség fiatal és felnőtt szemmétely között is

Nem elég, hogy csípik az állatokat, de a nyálukban található allergén révén allergiás bőrgyulladást is kiválthatnak. A fertőzött állatok allergiássá válhatnak a sorozatos bolhacsípések révén.

Az allergiás bőrgyulladás a kutyák és a macskák leggyakoribb bőrbetegsége.

Általában hosszú és költséges kezelést igényel. Kutyáknál első jelei a bőrön megjelenő pörkök és a fiatal paraziták. A dörzsölés, nyalogatás és harapdálás a szőr megritkulásához vezet és a bőrön nedvedző ekcéma alakul ki.

fiatal paraziták

Macskáknál pörkkel fedett csomók alakulnak ki és az állatok megállíthatatlanul vakaróznak. Ezen felül a bolhák a kutya galandférgének a köztigazdái, ami humán-egészségügyi jelentőséggel is bír.

fiatal paraziták

Ezért mondhatjuk, hogy minden egyes észrevett bolha mögött nagyszámú fejlődési alak áll. A bolhák a kutya és a macska állandó élősködői és egész évben előfordulnak. A bolha-peték ragadósak.

fiatal paraziták

A kifejlett nőstények az állat szőrére rakják le a petéiket. A lerakás után néhány férgek fagyos leesnek az állatról és méretüknél fogva észrevétlenül bújnak meg az állatok környezetében, a padló repedéseiben, szőnyegekben, bútorokon és az állatok fekhelyén. A lárvák általában nap alatt kelnek ki.

fiatal paraziták

Az apró, halvány, ovális alakú lárvák naponta akár 50 cm-t is képesek megtenni. Fényre érzékenyek, ezért elbújnak a repedésekben.

A bolha fejlődési ciklusa

Szerves törmelékkel, fiatal paraziták kifejlett bolhák ürülékével, az állatokról lehulló hámpikkelyekkel vagy akár galandféreg petékkel táplálkoznak. A fejlődési ciklus következő stádiuma fiatal paraziták báb. A bábok rendkívül ellenállóak a hővel, a kiszáradással és a nedvességgel szemben.

fiatal paraziták

A rájuk tapadó por még egyes rovarirtó szerekkel szemben is védelmet nyújt. A bábok olyan bolha-rezervoárt alkotnak, amelyet rendkívül nehéz kiirtani. Akár napig is ilyen "alvó" állapotban maradhatnak, majd hirtelen kifejlett élősködővé alakulnak.

A külső paraziták ellenei védekezés lehetőségei galambállományokban

Ezt a lépést általában a hőmérséklet vagy a szén-dioxid szint lokális emelkedése, esetleg a környezetből eredő mechanikai fiatal paraziták vagy rezgés váltja ki. Azaz a gazdaállat szükséges feltétele a bábok kifejlett bolhává való átalakulásának. A fiatal, kifejlett bolha rendkívül érzékeny. Azonnal találniuk kell egy gazdát — egy kutyát vagy egy macskát.

A gazda szőrzetére ugorva rögtön megkezdik a vérszívást és az első vérszívást követően már akár óra elteltével párzanak.

  • Kutyáink belső élősködői
  • Parazita szingli – Wikipédia
  • Sunyi szemparazita irányítja a halakat Origo
  • Dr. Talpag Bálint - Munkatársaink - Pilisvörösvári Állatorvosi Rendelő és Állatpatika
  • Parazitáktól tisztító peychev
  • Telex: A vérszívó parazita, ami átveszi a halak nyelvének helyét, miután elrohasztotta azt

A fiatal nőstények folyamatosan rakják a petéket, általában napi 50 petét, napon keresztül. Kedvező körülmények között a teljes fejlődési ciklus nap alatt lezajlik, és a rengeteg kikelő petének köszönhetően a bolhák száma drámai gyorsasággal emelkedik.

További a témáról