Észak-Alföld

Észak-Alföld

 

Debrecen nemcsak a vásárában kapható pulykakakasról híres, hanem ez a város a központja a Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét összefogó észak-alföldi régiónak is. A történelmi múltú nagyváros a kulturális látnivalók mellett gazdag mezőgazdasági kincsekkel is rendelkezik, hiszen a debreceni kolbásznak messze érződik az illata főképp, ha a környékről származó, kiváló minőségű burgonyával tálalják. A nyírségben termő almából készült finomságok is zamatos gasztronómiai élményt nyújtanak, amit persze a híres szatmári szilvapálinka aromája tesz igazán különlegessé. A különböző kézműves lekvárok és a régióban készülő kiváló minőségű méz különleges édességek és finomságok alapja. Ugyancsak fontos helyi árucikkek a különböző gyökérzöldségek is.

 

A Hortobágyi nemzeti park érintetlen pusztaságain menetelő magyar szürkemarhának és mangalicának nincsen párja a világon, különösen nincs a belőlük készült, élettanilag is különleges hatású húsipari különlegességeknek.
Mindenképen érdemes kilátogatni a gulyás- illetve pulykafesztiválra, ahol nem csak a húsimádók, de a káposzta és sütőtök különlegességek rajongói is megkóstolhatják a vidék finomságait.

 

A gasztronómiai élmények után irány egy kis kikapcsolódás: akár a Hortobágyi Lovasnapokra vagy éppen a világhírű, száz színben pompázó Debreceni Virágkarneválra. Ha pedig a passzív pihenést preferáljuk, a tucatnyi környékbeli termál és gyógyfürdő közül bizonyára mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet.

 

Ha helyi árucikkeket vásárolunk, akkor ezek a jól ismert, híres, Észak-Alföldre jellemző ételek, ízek, termékek fennmaradnak, a környéken élő gazdák és termelők támogatásával a helyi gazdaság erősödik, és a környezetet is kíméljük a túlcsomagolás és a szállítás terheitől. Azaz, ha helyit veszünk, a saját élőhelyünk élhetőbbé tételéért is teszünk.

 

Keresd az észak-alföldit! Keresd a helyit!
 

Észak-Alföld
Észak-Alföld a hét magyarországi statisztikai régió egyike; az ország északkeleti részében helyezkedik el. Régióként Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket foglalja magába. A régió szellemi, kulturális, gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központja Debrecen.

 

Hajdú-Bihar megye

A megye fő vonzerejét Debrecen történelmi műemlékei és a Hortobágy természeti értékei, néprajzi emlékei és pásztorhagyományai adják, amelyek a világörökség részét képezik. Érdekes látnivalót jelentenek Monostorpályiban a tubusmagtárak, Nagykerekiben a Bocskai-vár, Nyíracsádon a református templom, Püspökladányban a Szent Ágota híd, valamint a megyeszerte megtalálható kunhalmok és Árpád-kori templomromok (Herpály, Zelemér, Gut). Számos turistát vonzanak a gazdag termál- és gyógyvízkincsre települt strandok és gyógyfürdők is, a megye kedvező természeti adottságai pedig bőséges kínálatot nyújtanak a zöldturizmus, lovaglás, horgászat és kerékpározás kedvelőinek. Kiemelkedő látnivalót jelentenek az évenként megrendezett hagyományos nagyrendezvények: a Hortobágyi Lovasnapok és a hidivásár, valamint a debreceni virágkarnevál.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A megye kiemelkedő turisztikai vonzerejét jelenti a Tisza-tó, valamint a termálvizeket hasznosító gyógyfürdők (Szolnok, Tiszafüred, Abádszalók, Berekfürdő, Cserkeszőlő, Jászberény, Mezőtúr, Túrkeve). A megye szálláshelyeinek többsége a gyógyfürdők szomszédságában lévő kempingekben található. A turisták ellátását ezenkívül a falusi vendéglátás is segíti.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A megye bővelkedik műemlékekben. Nyíregyháza és Nyírbátor hangulatos történelmi belvárosa mellett különleges látnivalót jelentenek a megyeszerte megtalálható jellegzetes, fából épült haranglábak, a 13. századi csarodai templom és a kazettás mennyezetű tákosi református templom. Nyíregyháza és környéke érdekességei közé tartozik a sóstói skanzen és vadaspark, valamint a Nyírvidéki Kisvasút. A megye országszerte ismert az itt termelt kiváló minőségű burgonyáról, almáról és szilváról, illetve az ezekből készült különlegességekről.

 

Forrás: (wikipedia)