Dél-Alföld

Dél-Alföld

 
Bácska-Bánát-Baranya a magyar nemzet aranya – hangzott a régi mondás –, bár ma már csak egy megye, Bács-Kiskun hordozza a mezőgazdasági kincsekben gazdag egykori dél-magyarországi hármas emlékét. A dél-alföldi régiót alkotó Békés és Csongrád megyével együtt ugyanakkor ez a térség továbbra is az ország egyik legmeghatározóbb mezőgazdasági termelője, központja Szeged.

 
Makó földjein nő a legízesebb hazai hagyma, Békés megye végtelen szántóin pedig, messze földön híres, mézédes görögdinnyét szüretelnek évről évre. Terem itt cirok is a sepregetéshez, és itt terül el Gyula városa is, amely nemcsak az váráról és gyógyvizéről, hanem a kitűnő húsiparáról is nevezetes. Készítenek itt szalámit és kolbászt, amelyekhez leginkább a vidéken termő szilvából érlelt pálinkát érdemes fogyasztani.
A Szegedet kettészelő Tisza halaiból, pontyokból, kárászokból és csukákból készülő szegedi vagy éppen kalocsai pirospaprikával megfűszerezett halászlé méltó vetélytársa a Bajai hallének. A nehezebb fogásokat érdemes a vidék egyik legismertebb pálinkájával, a kecskeméti barackkal leöblíteni.

 
A Szeged köré csoportosult ma már városokká fejlődött települések tejiparban és húsiparban is élen vannak. A Kisteleken gyártott juhsajt vagy éppen a térség állattenyésztésének különleges termékei.

 
A pálinka- és sörfesztiválokban gazdag dél-alföldi régió nemcsak hagyományos gasztronómiai ünnepeket rendez, hanem itt kerül sor minden évben a Nemzetközi Hagymafesztiválra és a húsimádók is megtalálhatják a fogukra valót a Csabai Kolbászfesztiválon.

 
Ha helyi árucikkeket vásárolunk, akkor ezek a jól ismert, híres, Dél-Alföldre jellemző ételek, ízek, termékek fennmaradnak, a környéken élő gazdák és termelők támogatásával a helyi gazdaság erősödik, és a környezetet is kíméljük a túlcsomagolás és a szállítás terheitől. Azaz, ha helyit veszünk, a saját élőhelyünk élhetőbbé tételéért is teszünk.

 

Keresd a dél-alföldit! Keresd a helyit!

 
 

Dél-Alföld
A Dél-Alföld a hét magyarországi statisztikai régió egyike; az ország délkeleti részében helyezkedik el. Régióként Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket foglalja magába, központja Szeged. A régió turisztikai vonzerejét elsősorban a végtelen alföldi táj, a háborítatlan természet és a városok műemlékei jelentik.

 

Bács-Kiskun megye

A megyében Kecskemét, Kalocsa és Baja hangulatos történelmi belvárosai mellett különösen népszerűek a vízparti nyaralóhelyek: a Tisza Tiszakécskénél és a Duna Tasstól az országhatárig. Kedvelt kirándulóhely Bugac, valamint Hajós az 1200 pincéből álló híres pincesorral. A május végén tartott Orbán-napi Borünnep sok vendéget vonz ide. A megye nevezetességei a kalocsai fűszerpaprika, a kalocsai hímzés, a kiskunhalasi csipke és a kecskeméti fütyülős barackpálinka.

 

Békés megye

Békés megye fő látnivalói közé tartozik a gyulai vár, a szarvasi arborétum és a mezőhegyesi ménes. A természetszeretők számára különleges élményt kínál a dévaványai túzokrezervátum és a kardoskúti hagyományos állattartó telep. Békés megye gasztronómiai nevezetességei közé tartozik a csabai kolbász, a gyulai szalámi és a békési szilvapálinka.

 

Csongrád megye

Csongrád megye fő turisztikai vonzerejét városai, múzeumai és néprajzi emlékei adják. Szeged kiemelkedő látnivalója a Dóm tér és épületei, ezenkívül figyelmet érdemel az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Makó épített öröksége, Szentesen a történelmi belváros, Hódmezővásárhelyen pedig a város műemlékein kívül a közelben található Mártélyi Tájvédelmi Körzet. A megye múzeumai és kiállítóhelyei között megemlítendő a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Alföldi Galéria, a makói József Attila Múzeum valamint a szentesi Koszta József Múzeum. A jellegzetes ételek, italok közé tartozik a szegedi fűszerpaprika, a makói vöröshagyma, a Pick-szalámi valamint a Csongrádi borvidék nedűje. A turisták körében népszerű évenként megrendezett programok közé tartoznak a Szegedi Szabadtéri Játékok, a szentesi lecsófőző fesztivál és Makói Nemzetközi Hagymafesztivál.

 

Forrás: (wikipedia)